Deň OSN si pripomíname v čase, keď stojí pred značnými výzvami

24.10.2022 Celý región

New York 24. októbra (TASR) - Cieľom Dňa Organizácie Spojených národov (Deň OSN), ktorý pripadá na 24. október, je upriamiť pozornosť na to, ako globálne problémy 21. storočia ovplyvňujú náš každodenný život a ako môžeme prispieť k ich riešeniu.

OSN, združujúca 193 členských štátov, vznikla 24. októbra 1945, keď vstúpila do platnosti Charta OSN. V pondelok 24. októbra uplynie od tejto udalosti 77 rokov.

Spoluautorom Charty OSN a prvým predstaviteľom Československa pri OSN bol slovenský diplomat Ján Papánek (24. október 1896 - 30. november 1991), ktorý sa narodil práve v deň, kedy si pripomíname Deň OSN.

Výraz Spojené národy, za ktorý ľudstvo vďačí americkému prezidentovi Franklinovi Delanovi Rooseweltovi, sa prvýkrát objavil v Deklarácii Spojených národov z 1. januára 1942.

V roku 1945 sa v San Franciscu zišli zástupcovia 50 štátov, aby vypracovali základný dokument novej medzinárodnej organizácie. Zakladajúca konferencia OSN sa začala 25. apríla. Po 62 dňoch rozhovorov a desiatich plenárnych zasadaniach prijali jej účastníci 26. júna 1945 Chartu Organizácie Spojených národov.

OSN vznikla 24. októbra 1945, keď Chartu ratifikovali Čína, Francúzsko, Sovietsky zväz, Spojené kráľovstvo, USA a väčšina ďalších signatárskych krajín OSN. Slovenská republika bola prijatá za člena OSN 19. januára 1993 ako jeden z nástupníckych štátov po rozdelení Českej a Slovenskej federatívnej republiky (ČSFR).

Na prvom zasadaní Valného zhromaždenia OSN sa v januári 1946 rozhodlo v Londýne o tom, že sídlo OSN bude v New Yorku. Prvý generálny tajomník OSN nórsky politik Trygve Lie (tento post zastával v rokoch 1946 - 1952) položil základný kameň sídla novej organizácie 24. októbra 1949 a o necelý rok - v auguste 1950 sa zamestnanci sekretariátu začali sťahovať do nových kancelárií.

Hlavné orgány OSN sú: Valné zhromaždenie (VZ OSN), Bezpečnostná rada (BR OSN), Hospodárska a sociálna rada OSN (ECOSOC), Poručenská rada a Medzinárodný súdny dvor (ICJ). Všetky hlavné orgány OSN sídlia v New Yorku, okrem Medzinárodného súdneho dvora, ktorý má sídlo v holandskom Haagu.

Deň Organizácie Spojených národov (Deň OSN) má byť vyjadrením podpory svetového spoločenstva činnosti OSN, jej hodnotám a princípom. Patrí medzi ne mierové riešenie sporov, rešpektovanie územnej celistvosti a politickej nezávislosti členských štátov či rešpektovanie ľudských práv a základných slobôd. Všetky tieto hodnoty a princípy vystupujú naliehavejšie do popredia v čase vojny na Ukrajine i viacerých ďalších konfliktov v iných krajinách, ako aj vzhľadom na mimoriadnu klimatickú situáciu.

Podľa ministra zahraničných vecí SR Rastislava Káčera čakajú OSN najväčšie výzvy od konca druhej svetovej vojny. Povedal to na nedávnom 77. VZ OSN, ktoré sa konalo od 20. do 23. septembra 2022 a jasne ukázalo, že požiadavky na reformu OSN zaznievajú čoraz častejšie a naliehavejšie.

Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval počas VZ OSN na reformu BR OSN, ktorá je podľa neho "nutná a naliehavá". Zvýšenie počtu stálych a nestálych členov BR OSN podporujú tiež Spojené štáty. Podľa amerického prezidenta Joea Bidena by v nej lepšie zastúpenie mala mať Afrika či Latinská Amerika.
 

Vyberte región

mark